MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRENİM VAKFI İŞLETME STATÜSÜ

Manisa 1. Asliye Hukuk mahkemesinin 31.01.1993 tarih ve 1993/83-3 sayılı kararı ile tescil edilerek kurulan ve Manisa 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 13.05.1994 tarihle 1994/314-270 sayılı senet değişikliğine ilişkin kararına müsteniden değişiklik tescili yapılan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yüksek Öğrenim Vakfı vakıf senedinin 6. Maddesine göre “Vakfın mal varlığı, kurucular tarafından vakfa ödenmiş olan 200.000.000.-TL (İkiyüzmilyon lira) ile ileride vakfa yapılacak bağışlar, kuracağı veya işletmesine katılacağı tesislerin gelirlerinden oluşur.” ilkesini dikkate alarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yüksek Öğrenim Vakfı İktisadi İşletmeleri adı altında bir işletme kurulmasına karar verilmiş; bu işletmenin aşağıda belirtilen prensipler dahilinde faaliyetini sürdürmesi için Vakıf senedinin 19/c maddesi gereği hazırlanarak 16/c maddesi gereği Genel Kurula sunulmasına karar verilmiştir.

Madde1 İŞLETMENİN TİCARİ ÜNVANI

İşletmenin Ticari Ünvanı :
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yüksek Öğrenim Vakfı İktisadi İşletmeleri

Madde 2– İŞLETMENİN KOLLARI

Madde 1’ de Ünvanı belirtilen işletme;

a. Her türlü hastane ve poliklinik, teşhis ve tedavi merkezlerinin ilaçları ile araç, gereç, cihaz ve hastane levazımatının üretimi, ithali, toptan ve perakende pazarlama işlerini yapar.

b. Eczaneler açmak, işletmek, kiralamak, kiraya vermek ve devretmek.

c. Her türlü tıbbi ve teknik cihaz, araç-gereç, hastane malzemelerini yurt içinden veya yurt dışından kiralayabilir, kiraya verebilir, tıpta kullanılan ilaç, film, sülüsyon ve bunların ham maddelerini ve benzeri malzemelerin üretimi, ithalatı ve pazarlamasını yapar.

d. İnşaat malzemeleri, süt ve süt mamülleri, et ve et mamülleri, yaş, kuru sebze ve meyvelerde dahil olmak üzere her türlü gıda maddeleri, tarım ve orman ürünleri, kağıt, matbaa, pazarlama ve dağıtımını yapar.

e. Ambalaj, sanayi ürünleri, turistik ve hediyelik eşyalar, cam sanayi ürünleri ile her türlü dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarını iç ve dış alımı, satımı, dağıtımı, üretimini yapar.

f. Her türlü malın alımı, satımı için toptan ve perakende satış yerleri, gıda pazarları ve mağazalar açar.

g. Her türlü malın saklama ve muhafazasına ilişkin olarak soğuk hava depolarıda dahil olmak üzere her türlü depoculuk ve diğer biçimlerde iktisadi faaliyetlerde bulunur.

h. Her türlü turizm ve seyahat organizasyonları yapar, yurt içi ve yurt dışı turlar düzenler, turizm işletmeciliği ve seyahat acenteliği yapar.

i. Otel, motel, kamping, tatil köyü, sahil sitesi, lokanta, kafeterya ve bunun gibi tesisleri kurar, kiralar ve işletir.

j. Her türlü hizmet işletmesi faaliyetini organize edip işletebilir, hizmet alımı, üretimi ve satımında bulunabilir.

k. Yukarıda sayılan konularla ilgili olarak her türlü ithalat, ihracat işleri ve bu konulara ilişkin mümessillik, acentelik ve bayilik işlerini yapar.

l. Konularına göre işleri yapabilmek için yerli ve yabancı sermayeden yararlanabilir, ortaklıklar kurabilir, alır, satar, kiralayabilir ve devredebilir.

m. Eğitim ve öğretimle ilgili her türlü ve her düzeyde faaliyette bulunur, dershaneler açar, meslek içi eğitim kursları tertip eder, kiralar, kiraya verir ve devreder.

Madde 3– MERKEZ

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yüksek Öğrenim Vakfı İktisadi İşletmesinin Merkezi Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü’ dür.
Adres : Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü

Madde 4– İŞLETME SERMAYESİ

İşletmenin Sermayesi : 3.000.000.000.-TL’ dır.

Madde 5- İDARE VE TEMSİL

a. İşletmeyi gerek idari ve gerek hukuki alanda resmi makamlara ve üçüncü şahıslara karşı Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı veya kanuni vekili temsil eder.

b. Vakfa bağlı bu statü kapsamında bulunan işletmelerin işletilmesi, denetlenmesi, mali sorumlulukların yerine getirilmesi, personel temini ve her türlü atamalar yurt içi ve yurt dışı görevlendirmeler Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı veya vekili tarafından yürütülür. Başkan veya vekili bu yetkilerini kullanımında Yönetim Kuruluna karşı sorumludur. Vakıf işletmelerinin olağan denetimi üçer aylık dönemler itibarı ile yapılır.

c. İşletme amaçlarına yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi için yönetmelik hazırlamaya Yönetim Kurulu yetkilidir.

Madde 6- HESAP YILI

İşletmenin hesap yılı Ocak ayının birinci günü başlar. Aralık ayının son günü sona erer.
İlk hesap yılı işletmenin kurulduğu tarihten başlayıp Aralık ayının sonuncu günü bitecektir.

Madde 7- KARIN DAĞILIMI

İşletmenin safi karı vakıf ana hesabına devredilir.